Breathe in, Breathe out: "Gene Paniek!"

Meer dan 1 miljoen Belgen kampt met een angststoornis. En dit cijfer stijgt nog steeds. Als angst of paniek te lang in je lichaam zit, krijg je problemen met aandacht en concentratie en sla je soms op hol.

Angst is een natuurlijke reactie op potentieel gevaar. Het is een signaalfunctie uit de oertijd die ons geholpen heeft om te overleven. Wanneer deze angst snel opkomt en je intens overvalt, spreken we van een paniekaanval. 1 op de 4 mensen krijgt in zijn leven minstens 1 paniekaanval. Vrouwen zijn dubbel zo vatbaar als mannen.

Een paniekaanval vangt aan in het limbisch systeem. De prefrontale cortex reageert om het gevoel van angst het zwijgen op te leggen voordat de paniekaanval ontstaat. Soms lukt het om de aanval te voorkomen, soms lukt dat niet. De paniek die je voelt is niet nuttig en staat niet (meer) in verhouding tot de werkelijkheid.

Welke oorzaak zorgt voor paniek?

  1. Een uitbarsting kan uitgelokt worden door een geur of een geluid. Het is de herinnering aan de emotie, die de geur of het geluid oproept, die de aanzet geeft

  2. Verschillende situaties en plaatsen kunnen ook een aanval in gang zetten. Bijvoorbeeld: wanneer je het benauwd krijgt in een trein of wanneer je in een opleiding zit en niet weet wanneer er pauze wordt gehouden

  3. Ook overbelasting of oververmoeidheid kunnen zorgen voor een uitlokking

  4. Onze denkwijze over een bepaalde situatie of gebeurtenis zal ook een aanval activeren. Dit betekent dat je interne dialoog vooral het negatieve ziet. Je interpreteert niet meer helder en kent jezelf vooral negatieve eigenschappen toe

Wat voel je in je lijf?

Een aanval kan gepaard gaan met o.a. hartkloppingen, zweten of een drukkend gevoel op de borst. Of je krijgt net koude rillingen, wordt duizelig en je spieren trekken samen. De ontstane situatie is niet bedreigend, maar de blinde angst voel je wél echt.

Hoe kan je een aanval stoppen?

  • Praat tegen jezelf zoals je dat zou doen tegen een goede vriend: positief, opbeurend en hoopvol

  • Drink een glas water: door water te drinken raak je de afvalstoffen kwijt die ontstaan doordat je teveel ademt

  • Praat hardop: dit zal je ademhaling normaliseren

  • Verander je houding: let op de spanning in je schouders en bovenrug. Houd je schouders laag en ontspan je

Tot slot

Paniek is een uiting van intense angst, die plots kan aanvangen en die doorgaans niet lang duurt (enkele minuten tot een half uur). De naweeën kunnen echter meer dan een uur aanhouden totdat het autonoom zenuwstelsel je evenwicht herstelt heeft. Als de bui over is, kun je nog hevig natrillen, huilen en vooral doodmoe zijn. Zo’n aanval is hevig, kost veel energie. Neem de tijd om hiervan te bekomen.

Als je last hebt van angst- of paniekaanvallen neem dan zeker eens contact met me op. Hartcoherentietraining leert je de juiste technieken aan om hieruit te geraken.

Harte groet,

Karine

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out: "Opgeruimd? Goed geluimd!"

Volgende
Volgende

Burn-out: opgebrand / uitgeblust