Breathe in, Breathe out: “Me gedacht!”

Ook nog steeds fan van F.C. De Kampioenen, ondanks de vele herhalingen op TV? Met op kop het kenmerkend personage van de grote ondernemer: Meneer Balthazar Boma. Wanneer hij zijn mening kracht wil bijzetten of wanneer hij iets extra wil bevestigen, gebruikt hij steevast de iconische woorden: “me gedacht!”.

Dat brengt me bij het onderwerp van deze blog: de rol van onze gedachten in het alledaagse leven. We zitten immers dagelijks gevangen tussen imaginaire verwachtingen en verzonnen verplichtingen. In deze hectiek kunnen we onszelf zomaar kwijt geraken. Er verschijnen dan keer op keer verschillende gedachten, gevoelens of sensaties waarmee we onszelf gaan identificeren.

Dikwijls zijn dit malende gedachten zoals:

·       Heb ik deze opdracht wel goed gedaan?

·       Wat zouden die mensen van me vinden?

·       Hoe kom ik over bij de vriendengroep?

Ook passeren er regelmatig negatieve emoties zoals:

·       Angst

·       Twijfel

·       Schuldgevoel 

En steeds opnieuw komen kwalijke gewaarwordingen op zoals:

·       Onbehaaglijkheid

·       Onzekerheid

·       Zelfverwijt

Door los te komen van deze identificatie creëer je voor jezelf een enorme vrijheid. Je bent dan niet langer de gevangene van deze opvattingen maar je wordt de mens naast je gedachten, gevoelens of gewaarwordingen. Telkens wanneer  je je beroerd voelt, komt dit doordat je je (opnieuw) mee laat slepen  door deze verpersoonlijking.

Let op! Onze gedachten zijn tijdreizigers😊

Je hebt waarschijnlijk al opgemerkt dat je gedachten constant in het verleden of in de toekomst logeren? Te pas en te onpas flits je naar “vroeger” of “later”.

Dit tijdreizen brengt ons heel wat moois zoals:

·       nagenieten en herinneringen ophalen aan bijvoorbeeld die mooie zomervakantie

·       het voorkomen van nieuwe fouten door te leren uit vroeger gemaakte vergissingen

·       dromen en plannen maken

Maar voordelen hebben ook nadelen. Wanneer je in de vervlogen tijd vertoeft, blijf je vaak hangen in negatieve emoties waardoor het moeilijk wordt om de weg naar het heden terug te vinden.
De uitgang wordt onvindbaar door:

·       uitspraken zoals: “had ik maar dit, of had ik maar dat…”. Omdat je het graag anders had gezien, ontstaat er mogelijks verdriet of wrevel

·       het ophemelen van die “goede oude tijd”, waardoor je nostalgisch blijven hangen in een geïdealiseerd verleden en de schoonheid van vandaag niet ziet

·       de “wat als- vragen”, dé munitie voor je anticipatie op angstige doemscenario’s. De denkbeeldige rampspoed die nooit werkelijkheid wordt

Dergelijke zaken staan je levensvreugde danig in de weg. Leer daarom stop zeggen wanneer je jezelf hierin dreigt te verliezen.

Hoe kan ik dan terugkeren naar het heden?

Door contact te maken met je ademhaling richt je jouw aandacht terug op het hier-en-nu. Door rustig te ademen, haal je jezelf uit de tijdreis waarin je vastzit en kan je de herrieschopper in je geest tot rust brengen.  

In deze ademruimte merk je op welke gedachten je in beslag nemen (in de toekomst of in het verleden). Door dit “stapje terug te zetten” stop je de identificatie met je gedachten. Het waarnemen van de inhoud van je gedachten kan je oefenen door verschillende ademhalingstechnieken aan te leren. Met de tegenwoordigheid van geest, die zich dan aandient, kan je beslissen of deze gedachten je verder helpen of je juist in de weg zitten.

Zo wordt het steeds gemakkelijker om in je dagelijkse leven uit deze virtuele wereld te stappen en minder snel van je melk te geraken. Door het oordeel over je denkwereld aan te passen, kom je opnieuw tot een goede relatie met jouw hersenspinsels.

Wil je jezelf hierin bekwamen? Neem dan zeker contact met me op. Ik help je graag op pad.

Harte groet,
Karine

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out: “De roze olifant”

Volgende
Volgende

Breathe in, Breathe out: “Wat is”