Breathe in, Breathe out: “Solo”
Wanneer je het woord ‘solo’ hoort, wat komt er dan in je op? Misschien denk je aan een hit van Arno (Solo Gigolo), een term uit het kaartspel wiezen (soloslim), een pakje bakboter (SOLO) of het Spaanse woord voor 'alleen'. Deze diverse associaties tonen aan hoe veelzijdig het begrip 'solo' is. In deze blog gaan we dieper in op de laatste betekenis: alleen zijn en de gevoelens die daarbij komen kijken. Alleen zijn en eenzaamheid: beide zijn zaken die af en toe op ons pad komen maar die we liever kwijt dan rijk zijn.
Kan je nog wel “swung” brengen in je leven als eenzaamheid en/of alleen zijn je overvallen? Zeker wel. Om deze positieve twist te ervaren is het belangrijk om allereerst het onderscheid te leren maken tussen “alleen zijn” en “eenzaam zijn”.
Wat is “alleen zijn” dan feitelijk?
Alleen zijn wil zeggen dat er niemand in de buurt is. Het is een fysieke toestand waarin je je zonder andere personen bevindt. Dat is een objectief gegeven dat negatief of positief kan zijn. Er zijn immers heel wat mensen die regelmatig graag alleen zijn. Voor anderen kan het overkomen als eenzaam zijn omdat ze de fysieke aanwezigheid van mensen hard missen.
Dus: “Wie alleen is, zal dan ook wel eenzaam zijn?”
Niet noodzakelijk. Bij eenzaamheid ervaar je negatieve gevoelens omdat je ontevreden bent over je relaties. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring en dus een subjectief gevoel. Het is een signaal dat je behoefte hebt aan meer verbinding. Zelfs in een groep of in een situatie kan het gevoel van eenzaamheid opspelen omwille van dezelfde redenen. De volgende voorbeelden maken het helder:
Je voelt de verwachte connectie niet bij je (nieuwe) partner
Je mist diepgang in een vriendschap terwijl je er wel energie in steekt
Je voelt je in de steek gelaten door je collega’s bij het opzetten van een groot project
Je kan dus alleen zijn zonder je eenzaam te voelen en omgekeerd kan je je eenzaam voelen te midden van anderen.
Wanneer slaat eenzaamheid dan toe?
Het gevoel kan op elk moment bovendrijven. Het is vaak een korte, voorbijgaande fase in je leven. Zowel bij negatieve als positieve gebeurtenissen krijg je ermee te maken. Bijvoorbeeld: bij het overlijden van een dierbare, bij het gaan samenwonen met je partner of wanneer je een nieuwe baan gevonden hebt. Op zulke intense momenten kan solitarisme je overvallen. Je hebt door het overlijden verdriet, maar je durft het niet te laten zien. Je voelt je misschien onzeker in de nieuwe situatie met je partner, maar je durft deze gevoelens niet te uiten. Je hebt hoge verwachtingen bij het aangaan van die nieuwe job, maar de gedane beloftes lijken een lege doos. Kortom: je voelt of ervaart een tekort én dikwijls schaam je je ook nog over dit tekort.
Hoe kan ik “swung” brengen in het alleen zijn?
Door de positieve aspecten van alleen zijn te erkennen en te benutten, ontwikkel je een nieuw perspectief. Alleen zijn biedt ook echt wel voordelen. Denk onder meer aan:
Je batterijen weer opladen: tijd alleen stelt je in staat om te herstellen van de energie die je besteedde aan sociale interacties
Extra ruimte voor zelfreflectie: tijd alleen stelt je in staat om na te denken over je eigen gedachten en gevoelens en draagt zo bij aan een beter zelfinzicht
Je productiviteit een boost geven: zonder de externe afleidingen kan je je beter concentreren, waardoor je creativiteit en efficiëntie verhoogt
Het verbeteren van je welzijn: het vermogen om alleen te zijn versterkt je zelfstandigheid en vermindert de afhankelijkheid van anderen. Zo vergroot je je onafhankelijkheid
En wat als ik dan toch eens worstel met eenzaamheid?
Bekijk eenzaamheid als een uitnodiging om je eigen sociale behoeften te evalueren en onderneem eventueel actie om deze (terug) aan te vullen.
Ga na of er dingen zijn die je voordien deed maar nu niet meer en bekijk of je deze terug kan opnemen of zoek nieuwe sociale uitdagingen.
Stel je verwachtingen wat bij zodat de teleurstelling verzacht. Je hebt immers geen echte invloed op hoe relaties lopen en/of wat mensen echt willen doen voor jou.
Durf zeker ook het gevoel eens toe te laten want deze gewaarwording onderdrukken vergt veel energie, zowel van je lichaam als van je geest. Door te erkennen dat het eenzame gevoel aanwezig is, zal het gevoel ook weer sneller wegtrekken.
Tot slot:
Alleen zijn en eenzaamheid zijn ervaringen die we allemaal kennen, maar die we liever vermijden en uit schaamte meestal niet bespreken. Toch kunnen deze gevoelens waardevolle inzichten bieden. Een goede balans vinden tussen zelfstandigheid en verbondenheid is daarom van groot belang voor je algemeen welbevinden.
Wil je hierin graag professionele begeleiding, aarzel dan niet om contact te zoeken. Ik help je graag verder.
Harte groet,
- Karine